+385 98 909 1707 | info@fiziomed.net

Rehabilitacija:

 

Manualna terapija          Dekompresijska terapija kralježnice       Udarni val      Kinesiotaping       Elektroterapija 

Ultrazvučna i laserska terapija         Medicinske vježbe            Medicinska masaža        Kinetec

MANUALNA TERAPIJA

Manualna terapija definira se kao postupak kod kojeg se rukama, direktnim kontaktom sa tijelom liječe zglobovi i/ili meka tkiva.

Primjenjuje se točno određena, konkretno usmjerena sila ruku na tijelo u cilju poboljšanja mobilnosti u zglobovima, vezivnom tkivu ili u skeletnim mišićima. Manualna terapija je sustav posebno pasivnih manualnih tehnika i zahvata koje se koriste za uspostavljanje poremećene funkcije zglobova, prvenstveno kralježnice pa i perifernih zglobova, uz neophodnu premanipulativnu dijagnostiku.

 

Fizioterapeut dijagnosticira, procjenjuje i tretira meka tkiva i koštane strukture u cilju smanjenja boli, povećanja opsega pokreta, olakšavanja izvođenja pokreta, smanjenja upalnih promjena na mekim strukturama što dovodi do relaksacije, poboljšanja prokrvljenosti i prehrane tkiva, a samim time se poboljšava funkcija tretirane regije.

Manualna terapija se može koristiti kao multimodalni pristup lokomotornog sustava u kombinaciji sa kineziterapijskim procedurama i proprioceptivnim tehnikama.

 

Koristi se kod išijasa, trnaca i bolova u nozi ili ruci (Cervikocefalni sindrom, cervikobrahialni sindrom i lumbosakralni sindrom), glavobolje ili vrtoglavice, skolioze, kifoze, bolova i napetosti u donjem dijelu leđa, prsnom dijelu ili vratnom, uklještenja živaca, bolova i ukočenosti zglobova, suženja između kralježaka.

DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA KRALJEŽNICE

Neinvazivna dekompresijska terapija kralježnice (NDTK) neoperativna je procedura za rješavanje boli u donjem dijelu leđa, vratu, rukama i nogama uzrokovana iritacijom spinalnih korjenova.

 

NDTK koristi kompjutersku tehnologiju i sofisticiranu opremu koja nježno isteže kralježnicu, smanjuje pritisak na diskove i zglobove kralježnice te omogućava prirodni proces cijeljenja. Nježna sila izvlačenja NDTK terapijom stvara dekompresiju u kralježnici, poboljšava krvni protok i izmjenu tvari u ozlijeđenom području nastalom pod utjecajem gravitacije, trauma, opterećenja. Negativan pritisak stvoren dekompresijom smanjuje pritisak na disk te time rasterećuje pritisak na živce – jednostavno eliminira bol i vraća i izgubljenu funkciju.

 

 

Uređaji za spinalnu dekompresiju koristi isti bazični princip spinalne trakcije koji primjenjuju osteopati, fizioterapeuti i drugi kvalitetno educirani zdravstveni djelatnici u svom manualnom tretmanu. Trakcijska i dekompresijska terapija se primjenjuju s ciljem smanjenja boli i omogućavanja optimalne okoline za cijeljenje hernijacije diska, degenerativnih promjena i bulginga diska.

Neinvazivna dekompresijska terapija kralježnice (NDTK) uključuje trakciju kralježnice s ciljem smanjenja boli u leđima i/ili ekstremitetima.

 

 

Indikacije za NDTK su: hernijacija diska, bulging diska, ishialgija, degenerativne promjene diska, ograničenje pokreta fasetnih zglobova, trnaca u rukama i nogama, glavobolje ili vrtoglavice, tinitusa (mehanički uzrokovanoga šuma u ušima), uklještenja živca, spinalne stenoze – suženja između kralježaka, degenerativnih bolesti diska, spondilolisteza – poskliznuća kralježaka

U kontraindikacije ubrajamo: trudnoću, svježe i nesrasle frakture rebara, kralježaka i zdjelice, ankiloza, osteosintetski materijal u kralježnici, umjetni disk, neuspjela operacija, upalni procesi, tumori, pogoršanje simptoma prilikom i/ili nakon NDTK.

 

UDARNI VAL

 

Udarni val (Shock Wave) nova je terapijska tehnologija sa mnogo medicinsko dokazanih učinaka. Ovom terapijskom metodom liječimo kroničnu bol u ramenima, leđima, petama i laktovima.

 

Što je udarni val i koja mu je primjena?

 

Udarni val je akustični val koji proizvodi iznimno visoku izlaznu energiju te na taj način služi kao učinkovita, neinvanzivna metoda za liječenje lokaliziranih muskuloskeletalnih patologija poput plantarnog fascitisa (petni trn), patelarnog tendinitisa (skakačko koljeno), epikondilitisa (teniski lakat) i sl. Također ga koristimo kod liječenja trigger točki, bolova u doljnjem djelu leđa, bolova u ahilovoj tetivi itd.

Djelovanje

 

U terapiji liječenja boli, energija akustičnih valova provodi se od izvorišne točke do područja tijela u kojima se osjeća bol. Tijekom terapije, zvučni val visokog intenziteta djeluje na tkivo što dovodi do korisnih učinaka poput suzbijanja upalnih procesa, stimulacije kolagena, razbijanja kalcifikata i sl. Postupak za pacijenta nije bolan, ali kod nekih pacijenata zna doći do određene nelagode tijekom tretmana što zavisi o razini boli u tretiranom području. Većina pacijenata prestaje osjećati bol u tretiranom području odmah nakon tretmana.

KINESIOTAPING

Kinesio Taping je tehnika koja koristi specijalnu traku, a svojim jedinstvenim biomehaničkim terapijskim efektom višestruko pomaže. Kinesio Taping traka imitira svojstva kože. Ovisno o terapijskom cilju, primjenjuje se u različitim stupnjevima napetosti. Koristi se u različitim poljima fizioterapije, kao pomoć drugim rehabilitacijskim metodama i manualnim tehnikama, u cilju boljih terapijskih efekata. To je nov princip tretiranja mišićnog poremećaja, smanjenja limfedema i boli.

 

 

Upotreba Kinesio Tapinga omogućava prevenciju ozljeda u sportu, tretman ozljeda, edema i smanjenja boli. Osoba koja nosi tape može ga koristiti od 3 do 7 dana ovisno o željenom terapijskom učinku a u dogovoru sa terapeutom. Za cijelo to vrijeme traka se može prati bez bojazni da će se odlijepiti.

Kinesio Taping je razvijen u Japanu prije više od 25 godina od strane Dr. Kenzo Kase, a tehnika je bazirana na procesu poticanja liječenja vlastitog tijela. Dokazuje svoju efikasnost aktivacijom neuroloških i cirkulatornih sistema. Ova metoda, proizlazi iz kineziologije-nauke o pokretu. Mišići, osim funkcije pokretanja tijela, vrše kontrolu u cirkulaciji venskih i limfnih tekućina i tjelesne temperature.

 

Ciljevi Kinesio Tapinga:

 

1. Ispravljanje mišićne funkcije. Djelovanje na muskularnu tenziju: pospješuje ili smanjuje mišićnu napetost (ovisno o primjenjenoj tehnici). Kroz ovu tehniku djelujemo na pravilne odnose mišica, potičemo bolju kontrolu pokreta i dr.

 

2. Povećavanje cirkulacije krvi i limfe. Kinesio Taping pomaže u eliminaciji edema i hematoma.

 

3. Smanjivanje boli. Specifična aplikacija Kinesio trake djeluje na smanjivanje pritiska na receptore bola.

 

4. Pomoć pri korekciji zglobne nepravilnosti. Kinesio Taping metodom kroz poboljšanje funkcije mišica i vezivnog tkiva korigiramo nepravilnu poziciju zgloba i omogućavamo bolje posturalne odnose, ravnomjerno korištenje zglobnih ploha i sprečavamo sekundarne patološke promjene. Zbog istih razloga se koristi se i u pedijatriji u cilju postizanja što bolje posturalne prilagodbe.

ELEKTRO TERAPIJA

U našoj ordinaciji koristimo razne metode elektoterapije kao pomoćno sredstvo u rehabilitaciji.

 

Od terapijskih struja koristimo TENS (transkutana elektronervna stimulacija), Interferentne struje, DDS (dijadinamske ili dijadinamičke struje), galvanska struju i EMS (elektromišična stimulacija).

 

Sve struje imaju prvenstveno analgetski učinak, neke modulacije struja imaju i antiedematozno i antiflogističko djelovanje; jedino EMS izaziva mišićnu kontrakciju i ona jedina dijeluje na tonus i trofiku muskulature.

 

ULTRAZVUČNA I LASERSKA TERAPIJA

Ultrazvučna terapija

 

Terapijski učinci ultrazvuka potiču od njegovog mehaničkog, toplinskog, fizičko-kemijskog i neurorefleksnog svojstva na ljudski organizam. Najvažniji terapijski učinci UZ su:

• analgetsko svojstvo(protiv bola)

• protuupalno

• smanjuje spazam (“grč”) mišića

• povećava lokalnu cirkulaciju, smanjenje otoka i depozita kalcija u sluznim vrečama i drugim tkivima

• deluje regenerativno ( pouspiješuje zarašćivanje tetiva poslije povreda )

• poboljšava rastezljivost ožiljnog tkiva jer ima dublji toplinski učinak na zglobne kapsule, ligamente i tetive (zato se koristi – kod kontraktura zglobova i kao uvod u viježbe istezanja, kao i kod ožiljaka)

 

Terapija laserom

 

Aplikacija svjetlosne energije u snopu sa ciljem ubrzavanja procesa cijeljenja i analgezije. Metoda izbora kod ozljeda ligamenta, mišića, tetiva ili kao analgetska procedura.

 

MEDICINSKE VJEŽBE

Individualno vođene i prilagođenae medicinske vježbe, važna je komponenta rehabilitacije. Ukjlučuje nekoliko tipova vježbi:

 

• Vježbe opsega pokreta mogu biti aktivne i pasivne. Vježba obično započinje s aktivnim pokretom, tj. osoba izvodi kretnju samostalno do krajnjeg mogućeg opsega pokreta, a potom uz asistenciju fizioterapeuta postupno povećava opseg pokreta u zglobu.

 

• Vježbe snaženja provode se  kroz  dvije vrste mišićne kontrakcije:

statička ili izometrička kontrakcija dinamička kontrakcija   (koncentrična i ekscentrična) .

 

• Statičke ili izometričke vježbe su vježbe kod kojih napinjemo mišić bez pokreta u zglobu. Ove se vježbe koriste u ranim fazama rehabilitacije nakon ozljede ili nakon operacijskog liječenja  čime se  održava tonus mišića bez rizika da se tek operirane ili ozlijeđene  strukture  preopterete.

 

• Dinamičke vježbe ili izotoničke  vježbe su vježbe  kod kojih mišić pri  napinjanju mijenja duljinu i izvodi pokret.

 

• Dinamičke vježbe s koncentričnom kontrakcijom mišića, kod kojih se mišić pri napinjanju skraćuje i izaziva pokret, koriste se u rehabilitaciji za dobivanje mišićne snage i izdržljivosti uvode se u postupno  tijekom rehabilitacije.

 

• Ekscentrične vježbe su  vježbe kod kojih se prilikom kontrakcije mišić produljuje. One također povećavaju snagu mišića, a pokazale su se učinkovite u liječenju tendinopatija (degenerativnih promjena tetiva)  i entenzopatija  ( deg. promjene na mjestu hvatišta tetiva na kost). Najčešće tendinopatije u svakodnevnoj praksi su tendinopatija Ahilove tetive, skakačko koljeno te teniski i golferski lakat.

 

•  Vježbe propriocepcije i balansa imaju posebno  mjesto u  završnim fazama rehabilitacije prije povratka u  svakodnevne i i sportske aktivnosti pomažu u prevenciji ponovnih ozljeda. Kao pomoćna sredstva kod ovih se vježbi koriste balansne platforme, lopte, trampolini i sl.

U individualnom radu terapeuti u svrhu što efikasnije  rehabilitacije  koriste  i brojne  specifične  tehnike i koncepte kao što su  PNF (proprioceptivna neuromuskularna facilitacija), Mulligan , Kaltenborg,  Mc Kenzie...

MEDICINSKA MASAŽA

Medicinska masaža je odličan način pripreme tkiva za primjenu tehnika mobilizacije i manipulacije. Takva kombinacija donosi dugotrajne rezultate jer se ide s ciljem riješavanja uzroka problema, a ne samog problema te je sastavan dio rehabilitacijskog plana liječenja.

 

Dobrobiti medicinske masaže su značajne, a kao najvažnije bi spomenuli poboljšavanje sna, uklanjanje napetosti i bolova muskulature te iscjeljivanje psihičkih napetosti i glavobolja.

 Medicinska masaža u ublažavanju boli igra značajnu ulogu u liječenju problema s kralježnicom. Kod lumboishialgije, vertebrogenih bolnih sindroma kralježnice; cervikalni, cerviko-cefalni, cerviko-brahijalni sindrom, glavobolja, vrtoglavica, parestezija duž ekstremiteta…

 

Medicinskom masažom opuštamo muskulaturu, širimo prostore između kralježaka te tako oslobađamo živac koji je u kompresiji i koji uzrokuje bolove i parestezije.

KINETEC

Kinetek predstavlja moderan aparat za pasivno razgibavanje zglobova. Koristi se kod smanjenog opsega pokreta koljenog zgloba, najčešće post-operativno, no i kod kontraktura različite etiologije. Nakon operacije koljenog zgloba iznimno je bitno postepeno povećavati opseg pokreta, a kinetekom možemo dozirati stupnjeve kao i pratiti napredak rehabilitacije.

REZERVIRAJTE SVOJ TERMIN

FIZIOMED centar za fizioterapiju

Roko Nikolić, bacc. physioth.

098/909-1707

info@fiziomed.net

Ulica dr. Zdravka Kučića 32

51 000 Rijeka, Hrvatska

PONEDJELJAK                 09:00 - 21:00

UTORAK                           09:00 - 21:00

SRIJEDA                            09:00 - 21:00

ČETVRTAK                       09:00 - 21:00

PETAK                               09:00 - 21:00

MANUALNA TERAPIJA

DEKOMPRESIJSKA TERAPIJA KRALJEŽNICE

UDARNI VAL

KINESIOTAPING

ELEKTRO TERAPIJA

ULTRAZVUČNA I LASERSKA TERAPIJA

MEDICINSKE VJEŽBE

MEDICINSKA MASAŽA